Blog / 5 dolog ami nem hiányozhat a házipatikánkból

5 dolog ami nem hiányozhat a házipatikánkból

Gyakran feltett kérdés: Milyen gyógyszereket érdemes feltétlen otthon tartani?

 

5 dolog ami nem hiányozhat a házipatikánkból

 

Manapság a gyógyszertárak nyitva tartási ideje már rendkívül hosszú, ezenkívül akár otthonról kényelmesen is megrendelhetünk szinte bármit.  Fesleges a teljes patikai palettát otthon felhalmozni, hiszen nem életbevágó például, ha nincs otthon köptető, vagy orrspray. Van viszont néhány készítmény ami nem hiányozhat a polcunkról. Mik ezek?

 

 

Fontossági sorrendet szem előtt tartva, mi legyen feltétlen a házipatikánkban?

 

1. Láz-, és fájdalomcsillapító

Egészen biztos, hogy a láz és a fájdalom, olyan probléma ami bármikor, bárhol felmerülhet, és mint olyan fel is merül. Méghozzá akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá. Lehetőség szerint éjszaka, hétvégén, vagy valamilyen ünnepnapon, amikor gyógyszertár még véletlen sincs nyitva közel, s távol, ezért -hogy ne kelljen az ügyeletre menni- célszerű a házipatikánk feltöltését ezekkel a szerekkel kezdeni. Szerencsére azok a hatóanyagok, melyek ebbe a csoportba tartoznak egyszerre csillapítják a lázat, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladást, így gyakorlatilag három tünetet kezelnek egyszerre (kivéve paracetamol, amely gyulladást nem csökkent).

Nálunk mindig minimum két féle lázcsillapító van otthon. Miért? Azért, mert ha az egyik nem hat, tudjak a másikhoz nyúlni. Nálam a házipatikában ezért mindig van egy ibuprofen és egy paracetamol tartalmú készítmény. 

Mi a helyzet akkor, ha kisgyermek is van a családban? 

A gyerekek számára is érdemes az életkoruknak megfelelő hatáserősségben legalább kétféle különböző hatóanyagtartalmú szert otthon tartani. Sőt a legjobb, ha ezeknek a gyógyszerformája is különböző. Például egy ibuprofen tartalmú szirup és egy paracetamol tartalmú kúp.

 

 

2. Sebkezelő szerek

 

Égés, forrázás, karcolás, horzsolás sajnos napi szinten előfordul, ezért a sebkezelő szerek elengedhetetlenek. Az alapfelszerelés része kell hogy legyen egy fertőtlenítő (pl, Octenisept, Betadine) egy sebkenőcs (Curiosa gél, Bepanthen Plus, Neogranormon Piros) és a kötszerek. Kötszerből jó, ha van otthon gyorstapasz, (többféle méretű sebtapasz) illetve nagyobb sebek ellátására alkalmas steril mull lap és mullpólya is.

3. Allergia elleni szer

 

Allergia bármikor, előjöhet, ezért erre az esetre én például mindig tartok otthon valamilyen antihisztamin tartalmú készítményt. (pl. Allegra, Zilola, Claritine, stb) Ez az egyetlen hatékony, otthon is alkalmazható kezelés abban az esetben, ha például csalánkütéses lesz valaki, vagy ismeretlen eredetű, viszkető kiütések jelennek meg rajta. Jól jöhetnek különféle csípések kezelésekor is. Természetesen, ha az allergiás tünetek olyan mértéket öltenek (szem-,szájbedagadás, légzési panaszok) akkor azonnal és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, vagy mentőt kell hívni!

 

4. Görcsoldó

 

Nagyon kellemetlen, és komoly fájdalommal járhat a simaizmok görcse (pl.: epegörcs, menstruációs fájdalom, gyomorgörcs).  Ezért bár viszonylag ritkán van rá szükség mindig tartok otthon ilyen szert (pl.:No-Spa, Buscopan)

 

5.  Rendszeresen szedett gyógyszereink (pl.:Multivitaminok, D-vitamin, stb)

 

Természetesen, a házipatika részét képezik a rendszeresen szedett gyógyszerek is, mint például a vérnyomáscsökkentő, koleszterinszintcsökkentő, vagy akár a fogamzásgátló szerek. Ki mit szed. Nálunk például ilyen a D-vitamint az Omega-3, vagy időszakosan a Vas tartalmú készítmények.

 

5+1. Lázmérő

 

Bár azt gondolom, mindenki tudja, mikor lázas, és ezt általában a gyerekről is meg tudjuk állapítani, nem árt ha van otthon egy megbízható eszköz erre a célra. 38 fok alatt én sem tartom indokoltnak a lázcsillapító adását, azonban felette igen! Vagyis én, személy szerint nem támogatom azt a nézetet, hogy a lázcsillapító felesleges. Főleg nem kisgyermek esetén. Nem gondolom ugyanis, hogy jó dolog, ha hagyjuk kiszáradni gyermekünket. Márpedig a láz főleg egy vírusos hányás-hasmenéssel párosítva igen csak megaszalja az embert. 

 

Hogyan és hol tároljuk házipatikánkat?

  • Mindig nézzük meg a gyógyszer leírásában, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolnunk! Legtöbb gyógyszer esetén ez szobahőmérsékletet jelent, de vannak speciális tárolást igénylő készítmények is. A 2-8 fok közötti tartomány például a hűtőt jelenti (azon belül jól elkülönített rész legyen!). NE a konyhában a gáztűzhely közelében, és NE a fürdőszobában tartsuk a gyógyszereket! Legtöbbször filmekben sajnos ezt látni, ez viszont a lehető legkevésbé optimális hely a tárolásra! Miért? Mert itt magasabb a páratartalom, és a hőmérséklet, ami elősegíti a gyógyszerek bomlását! Ideális hely például a spejz, hiszen ott télen és nyáron is optimális hőfok.
  • Amennyiben gyermek is van a családban, zárható vagy a kicsik által el nem érhető helyre tegyük a gyógyszeres dobozt!
  • Mindig eredeti dobozában, betegtájékoztatójukkal együtt tároljuk a gyógyszereket! Ezzel kiküszöbölhetjük a gyógyszercserét, vagy a helytelen alkalmazást.

 

Néhány további jó tanács:

 

  • A házipatika összeválogatásakor azt is vegyük figyelembe, hogy kinek lesz szüksége az adott szerekre, annak van-e valamilyen alapbetegsége, szed-e valamilyen gyógyszert, és hogy ezek szedhetők-e együtt! Ezekben a kérdéseben mindig kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát!
  • Ha van valamilyen speciális gyakran visszatérő problémánk arra tartsunk otthon valamilyen szert! (pl.:visszatérő orrvérzés)
  • Ne tároljunk otthon régebbi betegségből megmaradt antibiotikum maradékot! De ha így is lenne, még véletlenül se kezdjük el vele kezelni magunkat! Az antibiotikumot mindig az orvosnak kell megválasztania, az adott tüneteket figyelembe véve, gondosan megválasztva a kezelés hosszát. Ha kontár öngyógyításban kezdünk azzal csak a baktériumok rezisztenciájának (ellenállóképességének) kedvezünk.
  • Megbontott, megmaradt gyógyszerek esetén időnként (6 hó) nézzük át a lejáratot, és szelektáljunk! 
  • A lejárt gyógyszereket soha ne a házi szemetesbe dobjuk! Minden gyógyszertárban van szelektív hulladékgyüjtő erre a célra!

 

 

 

 

Rólunk mondták

“Tapasztalt, szakszerű segítségnyújtás. Gyors, segítőkész kiszolgálás. Szó szerint a kedvenc patikám lett! ”


Ildikó

Ildikó
Márianosztra

“Azon gondolkodtam tegnap, milyen jó dolog ha egy ilyen kis közösségben van egy olyan gyógyszertár ahol tényleg segítenek. Amíg Ti nem voltatok, a gyógyszertárról mint olyanról teljesen más volt a véleményem. Most már nem csak egy hely ahol pénzt hagyok hanem szolgáltatást és odafigyelést is kapok! Köszönöm, hogy vagytok! ”


Zita

Zita
Kismaros

“Az az igazság , hogy hiába költöztünk Vácra, akkor is a Málnalevél Patika maradt a kedvenc gyógyszertárunk.Azt az emberi kiszolgálást, amit itt kapunk, nem sűrűn tapasztaljuk sehol.Eddig bár mit kérdezhettem, akár privát üzenetben is, mindig kaptam rá segítőkész választ.Annyira jó hogy vagytok.”


Éva

Éva
Vác

“A kérdezze meg gyógyszerészét" szlogen pontosan erre a patikára vonatkozik, nem véletlenül járok hozzájuk Vácról. Mindig kedvesek és maximálisan segítőkészek, sőt szakértő tanácsukat megfogadva sikerült meggyógyulnom.”


Katalin

Katalin
Vác

“Udvariasak,kedvesek,segítőkészek,gyorsak és még gyönyörűek is!”


István

István
Gödöllő

“Mióta vagytok,azóta szeretek gyógyszertárba menni.Köszönjük!”


Zsuzsi

Zsuzsi
Kismaros

“Nagyon kedvesek aranyosak és segítőkészek! És mindig mosolygósak.”


Zsolt

Zsolt
Kismaros

“Itt minden van.Ha véletlenül nincs,akkor az holnapra jön.Ezen kívül egy mosoly és figyelmesség az mindig akad!És a kedvenceinknek is akadnak dolgok.”


György

György
Kismaros

“Nagyon kedves,gyors kiszolgálásban volt részem.”


Andrea

Andrea

“Mindenki kedves, soha nem kell egy percet sem várni, olyan gyors a kiszolgálás”


Éva

Éva
Kismaros

“Az alkalmazottak kedvesek, segítőkészek. Szakmailag is maximálisan felkészültek.”


Katalin

Katalin
Kismaros

“Kedvesek; szakmailag felkészültek, képzettek; segítőkészek; szeretek ide járni.”


Mariann

Mariann
Kismaros

“Szuper saját termékeik vannak”


DjMono

DjMono
Vác

“Szuper csapat, mindig nagyon kedvesek ”


Johanna

Johanna
Kismaros

“Nagyon kedves, felkészült csapat. Első gyermekes anyukaként volt jó pár problémám, kérdésem, mi lehet a legjobb a babámnak. Mindig tudtak segíteni. Ha valami nem volt azonnal akkor még aznapra, de legkésőbb másnap reggelre beszerezték. Jól felszerelt gyógyszertár. Gyorsak, pontosak, körültekintőek. Ezért ők a kedvenc gyógyszerészeim! Ez a kedvenc patikám!”


Adrienn

Adrienn
Kismaros

“Mielőtt Kanadába költöztem, betankoltam a kedvenc "Málnalevél" dezodoromból!”


Emese

Emese
Kanada

“Segítőkészek tájékoztatnak a részletekről is. Náluk mindig mindent megkapok.S fizethetek többféle módon is!”


Katalin

Katalin
Nagymaros

 Itt vásárolhatsz! Ellenőrizte a NET-JOG

lap tetejére