Blog / Hogyan alakul ki a láz?

Hogyan alakul ki a láz?

Avagy, hogyan válunk "túlfűtötté"?

Hogyan alakul ki a láz?

Szervezetünk egy csoda, ezt minden alkalommal megállapítom, amikor jobban beleásom magam egy-egy egészségügyi témába. Mindig az egyensúlyra törekszik, melynek fenntartása érdekében elképesztő mechanizmusokra képes. Így van ez a belső hőmérsérsékletünk tekintetében is.

Testünk ,a normál vagy más néven semleges hőmérsékletét úgy tartja fent, hogy folyamatosan hőtermelést és a hőleadást végez. Ezek egyensúlyban tartása és komplex összehangolása az, amit hőszabályozási folyamatnak hívunk.

Van egy belső hőszabályozó központunk az agyban, a hypothalamusban, ami úgy működik, mint egy termosztát. Ide futnak be az információk a test különféle pontjain elhelyezkedő hőérzékelő receptorokról. A beérkezett információkat az agy érzékeli és az összegzett ismeretek birtokában dönt a szabályozásról.

Vagyis nagyon leegyszerűsítve szervezetünk olyan mint egy folyamatosan működő kályha. Attól függően, hogy az agyunkban lévő termosztát milyen jelzéseket kap, beindulnak a hűtő, vagy éppen fűtő mechanizmusok.

Amennyiben a jelzés hőmérséklet emelkedést diktál, nő a hőtermelésünk és csökken a hőleadásunk. Hőtermelő folyamat például a didergés, a „hidegrázás” mivel ilyenkor a harátcsíkolt izomzat összehúzódása az, ami hőt termel. Van akinek az tűnik fel először, hogy az ujjai és a lábujjai jégcsappá válnak. A hőleadás csökkentésének egyik jele lehet a libabőr is is. A bőr alatti erek összehúzódnak, így csökken a párolgás és ezzel együtt a hőveszteség.  

Mi történik melegben? Éppen az ellenkezője, azzal a kivétellel, hogy a hőtermelést nem tudjuk lejjebb csavarni. Ilyenkor az egyetlen megoldás tehát a hűtőmechanizmusok bekapcsolása. A bőr alatti erek kitágulnak, kipirosodunk, és elkezdünk párologtatni. Emellett beindulnak a verejtékmirigyek, és megindul az izzadás, a bőr felületére jutó nedvesség víztartalma elpárolog, ami hatékonyan hűti testünket. 

Ez a normális folyamat mindig egyensúlyra vezet a csekély mértékű napszaki ingadozásokat leszámítva, de mi történik láz esetén?

A láz leggyakoribb okozója valamilyen fertőzés. Ilyenkor szervezetünk immunválasza során olyan anyagok termelődnek, melyek az agyunkban lévő termosztátot feljebb csavarják. Így hőközpontunk ezt az értéket fogja normálisnak venni. Beindul hát a fűtés. Hogyan? Elkezdünk dideredni, vacogunk, és fázunk. Az izom összehúzódások hőt termelnek, a fázás tudatosulása pedig arra ösztönöz minket, hogy a házban található összes takarót borítsuk magunkra. Fokozódik az anyagcsere, mivel szervezetünk azt a jelzést kapja, hogy termeljen még energiát. Emellett csökken a hőleadás, a bőr alatti erek összehúzódnak, nagyon extrém esetekben például  a szánk is lilásra színeződhet. Ilyenkor biztosan nem termelődik egy csepp izzadság sem. Ahhoz hogy a normális folyamat helyreálljon és a testünk a normális hőmérsékleti tartományba térjen vissza az kell, hogy a termosztátot valaki lecsavarja. Ez a valaki lehet szükség esetén a lázcsillapító gyógyszer.

 

Elnevezés szerint:

37-38 °C közötti testhőmérséklet esetén hőemelkedésről,

38-39 °C között mérsékelt lázról,

39-40,5 °C között magas lázról,

40,5 °C felett rendkívül magas lázról (hyperpyrexiáról) beszélünk.

Azt hogy a lázat kell-e csillapítani, mikor, milyen esetekben és mivel, egy következő bejegyzésben mondom el.

Rólunk mondták

“Tapasztalt, szakszerű segítségnyújtás. Gyors, segítőkész kiszolgálás. Szó szerint a kedvenc patikám lett! ”


Ildikó

Ildikó
Márianosztra

“Azon gondolkodtam tegnap, milyen jó dolog ha egy ilyen kis közösségben van egy olyan gyógyszertár ahol tényleg segítenek. Amíg Ti nem voltatok, a gyógyszertárról mint olyanról teljesen más volt a véleményem. Most már nem csak egy hely ahol pénzt hagyok hanem szolgáltatást és odafigyelést is kapok! Köszönöm, hogy vagytok! ”


Zita

Zita
Kismaros

“Az az igazság , hogy hiába költöztünk Vácra, akkor is a Málnalevél Patika maradt a kedvenc gyógyszertárunk.Azt az emberi kiszolgálást, amit itt kapunk, nem sűrűn tapasztaljuk sehol.Eddig bár mit kérdezhettem, akár privát üzenetben is, mindig kaptam rá segítőkész választ.Annyira jó hogy vagytok.”


Éva

Éva
Vác

“A kérdezze meg gyógyszerészét" szlogen pontosan erre a patikára vonatkozik, nem véletlenül járok hozzájuk Vácról. Mindig kedvesek és maximálisan segítőkészek, sőt szakértő tanácsukat megfogadva sikerült meggyógyulnom.”


Katalin

Katalin
Vác

“Udvariasak,kedvesek,segítőkészek,gyorsak és még gyönyörűek is!”


István

István
Gödöllő

“Mióta vagytok,azóta szeretek gyógyszertárba menni.Köszönjük!”


Zsuzsi

Zsuzsi
Kismaros

“Nagyon kedvesek aranyosak és segítőkészek! És mindig mosolygósak.”


Zsolt

Zsolt
Kismaros

“Itt minden van.Ha véletlenül nincs,akkor az holnapra jön.Ezen kívül egy mosoly és figyelmesség az mindig akad!És a kedvenceinknek is akadnak dolgok.”


György

György
Kismaros

“Nagyon kedves,gyors kiszolgálásban volt részem.”


Andrea

Andrea

“Mindenki kedves, soha nem kell egy percet sem várni, olyan gyors a kiszolgálás”


Éva

Éva
Kismaros

“Az alkalmazottak kedvesek, segítőkészek. Szakmailag is maximálisan felkészültek.”


Katalin

Katalin
Kismaros

“Kedvesek; szakmailag felkészültek, képzettek; segítőkészek; szeretek ide járni.”


Mariann

Mariann
Kismaros

“Szuper saját termékeik vannak”


DjMono

DjMono
Vác

“Szuper csapat, mindig nagyon kedvesek ”


Johanna

Johanna
Kismaros

“Nagyon kedves, felkészült csapat. Első gyermekes anyukaként volt jó pár problémám, kérdésem, mi lehet a legjobb a babámnak. Mindig tudtak segíteni. Ha valami nem volt azonnal akkor még aznapra, de legkésőbb másnap reggelre beszerezték. Jól felszerelt gyógyszertár. Gyorsak, pontosak, körültekintőek. Ezért ők a kedvenc gyógyszerészeim! Ez a kedvenc patikám!”


Adrienn

Adrienn
Kismaros

“Mielőtt Kanadába költöztem, betankoltam a kedvenc "Málnalevél" dezodoromból!”


Emese

Emese
Kanada

“Segítőkészek tájékoztatnak a részletekről is. Náluk mindig mindent megkapok.S fizethetek többféle módon is!”


Katalin

Katalin
Nagymaros

 Itt vásárolhatsz! Ellenőrizte a NET-JOG

lap tetejére