Blog / Mikor kell lázat csillapítani?

Mikor kell lázat csillapítani?

Kell-e mindenáron?

Mikor kell lázat csillapítani?

 

A láz, testünk hőmérsékletének normálistól való eltérése, megemelkedése, mely nem betegség, hanem tünet. Szervezetünk válaszreakciója, melynek hátterében leggyakrabban valamilyen kórokozó (vírus, baktérium) által okozott fertőzés áll. Eszerint kell értékelnünk a mért hőmérsékleti értékeket is. Nem a lázat kell kezelnünk tehát elsősorban, hanem az azt kiváltó okot, vagyis a betegséget, adott esetben a fertőzést.

Lázcsillapítás pro és kontra

Az utóbbi időben rengeteget változott a láz megítélése. Míg régen a láz ördögtől valónak számított, és minden áron csillapítani kellett, ma már a legújabb nyugati szakirodalmak azt a nézetet vallják, hogy nem kifejezetten ártalmas, sőt bizonyos mértékben segíti immunrendszerünk működését. Nem lehet csak a mért hőfok alapján kijelenteni, tartományokhoz kapcsolni, hogy mikor kell lázat csillapítani. Ugyanígy a betegség súlyossága sem egyenesen arányos a láz mértékével. Súlyos betegségünk is lehet mindössze hőemelkedés mellett, ugyanakkor nagyon magas lázzal járó betegségen is áteshetünk 1-2 nap alatt. A kisgyermekek 1 és 5 éves koruk között rengeteg lázas állapottal járó fertőzésen, betegségen mennek keresztül. Ez az immunizálódás időszaka, mely folyamat során a gyermek szervezete a különféle fertőző ágensekkel találkozva egyre ellenállóbbá válik.

Milyen szempontok szerint mérlegeljünk?

Attól függ: kiről van szó, mennyi idős, van-e valamilyen alapbetegsége, hogy viseli a lázat, milyen a közérzete, van-e további folyadékvesztéssel járó tünete, kapott-e oltást az elmúlt néhány napban? Nézzük részletesen:

  1. Mennyi idős a beteg?   A 6 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében ritkán jelentkezik láz. Immunrendszerük még rendkívül fejletlen. Ezért lényeges, hogy 3 hónapnál fiatalabb csecsemők esetén már a legkisebb hőemelkedéssel is, 3-6 hónapos kor közötti kicsiknél pedig 39°C fok feletti láz esetén, azonnal orvoshoz kell fordulni! 3 hónapos kor előtt csak vényköteles lázcsillapítók adhatók. 3 hónapos kor feletti gyermekek részére már többféle vény nélküli készítmény beszerezhető a gyógyszertárban. 1 évesnél nagyobb gyermek esetén akkor kell az orvoshoz fordulni, ha a láz mellett egyéb kísérőtünetek is felmerülnek, vagy a gyermek közérzete rossz. Felnőttek esetében az irányelv, hogy akkor kell feltétlen felkeresni a háziorvost, ha a láz 3 napnál tovább tart.
  2. Alapbetegségek. Bizonyos betegségek esetén különös tekintettel kell lennünk arra, hogy lázcsillapítás esetén milyen gyógyszert adhatunk. Fontos tudni, hogy asztmás, nehézlégzéses egyénnél a lázcsillapítók, mellékhatásként ronthatják a helyzetet. Célszerű ilyenkor tényleg csak abban az esetben lázat csillapítani, ha a beteg közérzete rossz, fájdalmai vannak, vagy extrém magas a láza. Ilyen esetekben a paracetamol tartalmú készítményeket kell előnyben részesíteni! Alapbetegségnek számítanak a gyomorsav túltermelés, és a fekély, továbbá a máj-, és vesebetegségek, valamint a szív-, és érrendszeri problémák is. Ezért vény nélküli lázcsillapító vásárlásakor ezekről feltétlenül értesítsük a gyógyszerészt!
  3. Fontos az is, hogy egyes szerek bizonyos gyógyszerekkel együtt nem szedhetők! A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a véralvadásgátlók, vízhajtók, vércukorcsökkentők. Erről is érdemes konzultálni a gyógyszerésszel!
  4. Hányás-hasmenéssel járó lázas állapotoknál, én a lázcsillapítás mellett vagyok már 38°C felett is, mivel a láz önmagában is rengeteg folyadékot von el szervezetünktől. Ilyenkor a felgyorsult anyagcsere, és a légzésszám növekedése miatt fokozódik a párolgás, és ha mindez még egy kiadós hányással, hasmenéssel is társul, akkor a folyadékvesztés extrém módon megnő, és fellép a kiszáradás veszélye.   A láz csillapításánál pedig egyébként is kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ezért folyamatosan próbálkozni kell a pótlással!
  5. A testhőmérséklet emelkedését védőoltások is okozhatják, ebben az esetben is mindenképpen orvosi konzultáció szükséges 6 hónapos kor alatt! Védőoltások közül ki kell emelni a 15 hónapos korban esedékes MMR-t mert ez az az oltás, ami a legtöbb esetben lázzal jár. Ennek oka, hogy ebben az esetben élő, legyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokkal történik az immunizálás (aktív immunizálás).  Az oltás után néhány napos vagy akár egy hetes késéssel jelentkezhet magas láz, melyet a szülők feledékenységből, hirtelen néha nem is hoznak összefüggésbe az oltással.
  6. Közérzet. Ez talán a leglényegesebb szempont annak eldöntésére, hogy csillapítsuk-e a lázat vagy sem. Saját magam is tapasztaltam a gyerekeimen, hogy bizonyos esetben noha lázasak jó a közérzetük, derűsek, csendben eljátszanak, vagy csupán kicsit bágyadtan mesét néznek. Sőt olyan eset is előfordult, hogy lázas volt a gyerek, de édesdeden aludt. Ilyenkor nem kell felébreszteni és azonnal hőmérőzni, gyógyszerelni. Fejfájás, végtagfájdalom, vagy görcsös hidegrázás esetén illetve, ha a beteg nem tud aludni a láztól, akkor viszont célszerű megkezdeni a gyógyszeres lázcsillapítást!

 

Szakemberként és anyaként a következőképpen gondolom: Mindig az adott helyzetben kell mérlegelnünk, jól megfigyelve gyermekünket, vagy magunkat, hogy helyes döntést hozzunk. Kisgyermek mellett ilyenkor egy anya feladata, az hogy csemetéjét aktívan megfigyelje, és szerető védő gondoskodását kifejezve mellette legyen. Még éjszaka is.

 

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni kisgyermekek esetében?

  • ha 3 hónapnál fiatalabb csecsemőnek hőemelkedése van
  • ha 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőnek magas láza van
  • ha a gyermek görcsöl
  • ha a gyermek aluszékony, nehezen ébreszthető
  • ha a kiszáradás tünetei jelentkeznek (száraz száj, lepedékes nyelv, karikás szemek,aceton szagú lehellet, kisebbeknél besüllyedt kutacs)
  • ha a gyermek általános állapota romlik
  • ha új, szokatlan tünetek jelennek meg
  • ha ismeretlen eredetű bőrvérzések jönnek ki rajta (bőrbevérzést úgy tudjuk megkülönböztetni a kiütéstől, ha egy üvegpoharat nyomunk rá óvatosan és- a pohár alján keresztül nézve- a pirosság nem halványodik)

A gyógyszeres lázcsillapítás megkezdése előtt alkalmazható praktikus tanácsok:

  • Folyamatos legyen a folyadékpótlás! Ilyenkor ugyanis a láz miatt fokozott a folyadékvesztés. Néha a hidratálás önmagában segít megoldani a problémát. Folyamatosan figyeljük a kiszáradás tüneteit! A betegnek nincs-e acetonszagú lehellete, nem száraz-e a szája, a bőre nem petyhüdt-e?
  • Fontos a nyugalom, legjobb a fekvés! Gyerekeket még ha jó a közérzetük, se engedjük szaladgálni, mert az izommozgás is hőt termel! Ne vigyük őket közösségbe!
  • Lázas beteget ne öltöztessünk túl! Ez a leggyakoribb hiba. Csupa jószándékból jól bebugyolálják a lázas egyént. Nem szabad! Ez meggátolja, hogy szervezetünk hőt tudjon leadni! Ilyenkor egy vékony pamutruha és egy lepedő, vagy nem túl vastag pléd a legalkalmasabb viselet. Ha ennek ellenére vacog, reszket érdemes megfontolni a lázcsillapító adását!
  • A helyiség ahol a lázas beteg van ne legyen túlfűtve, mert ez is gátolja a hőleadást! Ez persze nem azt jelenti hogy jeges levegőt engedjünk rá! Legideálisabb a szobahőmérséklet!
  • Ne tegyük a beteget jeges fürdőbe, és ne csavarjuk jéghideg lepedőbe!
  • Ne erőltessük az evést! Semmi baja nem lesz az embernek, ha kevesebbet eszik pár napig. A legfontosabb, hogy igyon eleget!

 

Rólunk mondták

“Tapasztalt, szakszerű segítségnyújtás. Gyors, segítőkész kiszolgálás. Szó szerint a kedvenc patikám lett! ”


Ildikó

Ildikó
Márianosztra

“Azon gondolkodtam tegnap, milyen jó dolog ha egy ilyen kis közösségben van egy olyan gyógyszertár ahol tényleg segítenek. Amíg Ti nem voltatok, a gyógyszertárról mint olyanról teljesen más volt a véleményem. Most már nem csak egy hely ahol pénzt hagyok hanem szolgáltatást és odafigyelést is kapok! Köszönöm, hogy vagytok! ”


Zita

Zita
Kismaros

“Az az igazság , hogy hiába költöztünk Vácra, akkor is a Málnalevél Patika maradt a kedvenc gyógyszertárunk.Azt az emberi kiszolgálást, amit itt kapunk, nem sűrűn tapasztaljuk sehol.Eddig bár mit kérdezhettem, akár privát üzenetben is, mindig kaptam rá segítőkész választ.Annyira jó hogy vagytok.”


Éva

Éva
Vác

“A kérdezze meg gyógyszerészét" szlogen pontosan erre a patikára vonatkozik, nem véletlenül járok hozzájuk Vácról. Mindig kedvesek és maximálisan segítőkészek, sőt szakértő tanácsukat megfogadva sikerült meggyógyulnom.”


Katalin

Katalin
Vác

“Udvariasak,kedvesek,segítőkészek,gyorsak és még gyönyörűek is!”


István

István
Gödöllő

“Mióta vagytok,azóta szeretek gyógyszertárba menni.Köszönjük!”


Zsuzsi

Zsuzsi
Kismaros

“Nagyon kedvesek aranyosak és segítőkészek! És mindig mosolygósak.”


Zsolt

Zsolt
Kismaros

“Itt minden van.Ha véletlenül nincs,akkor az holnapra jön.Ezen kívül egy mosoly és figyelmesség az mindig akad!És a kedvenceinknek is akadnak dolgok.”


György

György
Kismaros

“Nagyon kedves,gyors kiszolgálásban volt részem.”


Andrea

Andrea

“Mindenki kedves, soha nem kell egy percet sem várni, olyan gyors a kiszolgálás”


Éva

Éva
Kismaros

“Az alkalmazottak kedvesek, segítőkészek. Szakmailag is maximálisan felkészültek.”


Katalin

Katalin
Kismaros

“Kedvesek; szakmailag felkészültek, képzettek; segítőkészek; szeretek ide járni.”


Mariann

Mariann
Kismaros

“Szuper saját termékeik vannak”


DjMono

DjMono
Vác

“Szuper csapat, mindig nagyon kedvesek ”


Johanna

Johanna
Kismaros

“Nagyon kedves, felkészült csapat. Első gyermekes anyukaként volt jó pár problémám, kérdésem, mi lehet a legjobb a babámnak. Mindig tudtak segíteni. Ha valami nem volt azonnal akkor még aznapra, de legkésőbb másnap reggelre beszerezték. Jól felszerelt gyógyszertár. Gyorsak, pontosak, körültekintőek. Ezért ők a kedvenc gyógyszerészeim! Ez a kedvenc patikám!”


Adrienn

Adrienn
Kismaros

“Mielőtt Kanadába költöztem, betankoltam a kedvenc "Málnalevél" dezodoromból!”


Emese

Emese
Kanada

“Segítőkészek tájékoztatnak a részletekről is. Náluk mindig mindent megkapok.S fizethetek többféle módon is!”


Katalin

Katalin
Nagymaros

 Itt vásárolhatsz! Ellenőrizte a NET-JOG

lap tetejére